Depressed woman - whistleblowing blog

Česká intervenční centra se propojí s Nenech to být v boji proti domácímu násilí

Lenka Stawarczyk

3 min čtení

Další lockdown, zákaz sociálních kontaktů a docházky dětí do škol opět zhorší klima v rodinách a uzavře oběti domácího násilí do bytů s agresory. V roce 2020 se s žádostí o pomoc na intervenční centra v ČR obrátilo 9 053 osob a očekáváme, že v roce 2021 toto číslo bohužel nebude nižší. Covidová opatření tak tvrdě dopadla na rodinný a partnerský život. V kombinaci s existenčními a finančními stresy mohou do rodin s domácím násilím přinést další eskalaci. Dle výzkumů APIC (Asociace pracovníků intervenčních center ČR) každá 5. až 6. rodina v České republice zažívá domácí násilí a v 80 % těchto rodin žijí děti. A domácí násilí se nevyhýbá ani mužům či seniorům.

Do dnešního dne se osoby, kterých se domácí násilí týká, mohly na Intervenční centra (IC) obracet zejména osobně, mailem či po telefonu. Zcela ale chyběla možnost spojit se s příslušným IC anonymně a přímo z domova. Startupová platforma Nenech to být a Intervenční centra se spojují do nového projektu Nenech se, který nabízí každé ohrožené osobě v ČR možnost včasného, snadného a bezpečného kontaktu s intervenčním centrem přímo z  domova.  

Na webové adrese Nenech.se najdou oběti veškeré instrukce a další užitečné informace, kam se v případě domácího násilí dále obrátit. Nejdůležitější součástí webu je ale právě formulář, díky kterému se oběť propojí, klidně anonymně, s příslušným intervenčním centrem. Díky unikátnímu kódu, tak může oběť konverzovat s IC nedohledatelně a říct si tak bezpečně o pomoc. 

“V době, kdy mají agresoři velmi často přístup jak k telefonu či e-mailu obětí a kdy není možné se nepozorovaně osobně obrátit na příslušné IC, je možnost využít paltformu NNTB skrze nový web Nenech.se prakticky záchranou pro všechny, kteří se stydí, bojí nebo nemají jinou možnost či si přejí zůstat v naprosté anonymitě. Za spolupráci s NNTB jsme velmi rádi, neboť v době úplného omezení sociálních kontaktů i širší rodina a komunita jako případní svědci domácího násilí, nemohou podpořit oběť, pomoci jí. Slibujeme si, že díky novému online prostoru se staneme snadno dosažitelnou a bezpečnou pomocí pro kohokoli (děti i dospělé), kdo se bude chtít svěřit, podpořit a nasměrovat na nejbližší místo pomoci v jeho regionu.” komentuje spolupráci Mgr. Martina Vojtíšková předsedkyně APIC

“Máme radost, že můžeme platformu Nenech to být nabídnout jako bezpečnou alternativu spojení s intervenčními centry všem, kteří se s domácím násilím setkávají. Naše platforma už pomohla tisícům dětí, které se setkaly se šikanou a anonymně se mohly svěřit. A my doufáme, že podobnou službu udělá i pro oběti a svědky domácího násilí.” dodává Jan Sláma, CEO FaceUp technology a spoluzakladatel platformy Nenech to být

Nenech to být tak bude tentokrát, kromě firem a škol, pomáhat i na poli domácností. Ty by měly být především prostorem, kam se každý z nás může uchýlit do bezpečí. Doufáme, že i k tomu platforma přispěje. 

O APIC

Asociace pracovníků intervenčních center ČR sdružuje 16 poskytovatelů specializované krizové pomoci pro osoby ohrožené domácím násilím – intervenční centra. Ta nabízí telefonický, ambulantní kontakt, případně krizové lůžko. Jejich pomoc je dosažitelná díky terénní službě v každém městě i obci. Intervenční centra může kontaktovat kdokoli, kdo zažívá nebo je svědkem domácího násilí. V případě, že Policie ČR vykázala násilnou osobu ze společného obydlí, pracovníci intervenčních center ohrožené osoby sami kontaktují a nabízejí jim bezplatnou pomoc a podporu. Kontakty na intervenční centra  najdete na www.domaci-nasili.cz nebo www.mlceniboli.cz nebo nově www.nenech.se.


Kontakt pro média: 

Lenka Stawarczyk, lenka.stawarczyk@faceup.com Tel: 725 614 129 za NNTB

Mgr. Martina Vojtíšková, vedouci.ic@spirala-ul.cz Tel: +420 604 170 384 za APIC


Jak vznikl projekt Nenech to být?

NNTB vzniklo v roce 2017 jako studentský projekt. Už v 17 letech vytvořili spolužáci Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm platformu, pomocí které mohou děti snadno a bezpečně upozornit na šikanu na školách. Do 4 let začalo NNTB používat 1 800 škol.

V roce 2020 se začaly ozývat další organizace s tím, že by platformu uvítaly jako nástroj pro budování bezpečné firemní kultury a whistleblowingV současnosti NNTB využívá více než 2 200 organizací po celém světě. Mezi významné klienty patří například Sportisimo, Pilulka.cz, LOMAX, Zásilkovna, DPD, Zentiva a město Brno.

faceup whistleblowing

Zdroj obrázku: Anthony Tran on Unsplash

Lenka Stawarczyk

3 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU