whistleblowing system demo 2

Ernst & Young: Od šikany na školách až k boji proti nepravostem ve firmách

David Špunar

5 min čtení

Všechno to začalo šikanou na základní škole. Tři spolužáci, Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm znali oběť, znali agresory, ale sami se podle svých slov ocitli v tzv. mlčící většině. O šikaně věděli, ale nic nepodnikli, báli se.

Vrtalo jim to však pořád v hlavě. Protože spolu online podnikali už od třinácti let, o pár let později je už na gymplu napadlo: „Co kdybychom vymysleli nějakou zcela anonymní oznamovací platformu pro školy? Něco, co by mělo i společenský dopad a bylo užitečné.“ A takhle v roce 2017 vznikla platforma Nenech to být (NNTB) společnosti FaceUp Technology, jejíž tři majitelé se v roce 2020 zúčastnili soutěže EY Podnikatel roku.

„Bylo to vlastně jednoduché,“ směje se Honza při otázce, jak moc složité bylo dostat se s nápadem na platformu na ministerstvo školství a společně rozjet projekt proti šikaně. „Jednak nás podpořila tehdejší ministryně Valachová, která byla vstřícná vůči veškerým inovacím, jednak nám pomohla Linka bezpečí v Brně a pedagogicko-psychologická poradna. S vyvíjením platformy jsme začali v prosinci 2016 a v dubnu 2017 už jsme to s ministerstvem spouštěli,“ dodává Honza a upřesňuje: „Podle nás mělo ale ministerstvo velmi konzervativní představy. Chtěli získat padesát škol během jednoho roku a my jich měli sto během tří dnů.“

Po velkém úspěchu se Jan, David a Pavel málem ocitli v EY Podnikatel roku už za rok 2018. Našly si je pořadatelky soutěže za EY Helena Sladkovská a Dana Hrušková a také je doporučila agentura na podporu podnikání Czech Invest, která je dokonce vyslala na konferenci do Singapuru. První přihlášení do soutěže se však nepovedlo, protože trojice podnikala příliš krátce na to, aby se mohla zúčastnit. Ovšem konference v Singapuru přinesla další nápad – za mladými podnikateli přišlo několik firem, které měly zájem o podobnou platformu pro sebe. „Původně jsme to brali jako platformu proti šikaně a najednou to vypadalo jako dobrý nástroj pro HR, kde se zaměstnanci mohou svěřit s tím, co je trápí. Bavili jsme se s ředitelem jedné velké firmy a on nám říkal, že ví, že když něco trápí třeba skladníky, že za ním jako za ředitelem nepůjdou. A on by o tom přitom potřeboval vědět. Takže jsme o tom uvažovali spíš jako o bezpečném komunikačním nástroji firmy pro personalisty a zaměstnance s přesahem do společenské odpovědnosti. Je to opravdu naprosto anonymní, máme na to i certifikáty, že se skutečně nikdo nedostane k tomu, kdo napíše a zeptá se,“ vysvětluje Honza.

Pak na soutěži EY Podnikatel roku potkala trojice Tomáše Kafku z forenzního oddělení EY a ten jejich nápad na komunikační HR kanál nasměroval do compliance. Nová směrnice EU, která nutí firmy povinně zavést mezi lety 2021 až 2023 interní kanál na oznamování protiprávního jednání, tedy umožnit tzv. whistleblowing a zároveň oznamovatele chránit, se díky Tomášovi stala podkladem pro nový a finančně poměrně podstatný byznys model společnosti FaceUp Technology. Garantovaná naprostá anonymita platformy totiž umožnuje perfektní, a přitom elegantní možnost, jak splnit směrnici, a zároveň získat nejen nástroj pro tzv. compliance, tedy soulad s předpisy, ale i pro personalisty.
„Teprve Tomáš nám vysvětlil, co to whistleblowing a compliance je a jak moc to bude brzy důležité. Pomohl nám posunout produkt tak, aby pomáhal nejen personalistům, ale také compliance manažerům všech firem, kterých se nová směrnice týká,“ pochvaluje si Honza. A že těch problémů ve firmách je! Podle Davida se na ně už třeba obrátil jeden velký obchodní řetězec, který je zoufalý z krádeží zaměstnanců a potřeboval vědět, zda i tohle se dá přes systém řešit. Platforma z NNTB je však dostatečně pružná, aby se dala podnikům přizpůsobit opravdu na míru.

V Česku však může platforma z hlediska compliance narazit na jiný problém. Mezi lidmi stále přežívá názor, že oznámení porušení firemních pravidel nebo zákona, například krádeže, je udání a whistleblower je tedy něco jako „práskač“. Vždyť kdo od mala neslýchal onu magickou větu, že žalovat se nemá! „Už jsme na to také narazili. Tohle je skutečně specifický problém zemí bývalého východního bloku,“ komentuje to Honza. „Země na západ o nás s tím problém nejenže nemají, ale člověk, který oznámí podvod, je pro ně něco jako hrdina. Proto je nejen v Česku důležité, aby firmy prezentovaly svůj oznamovací kanál pozitivně. Výhoda naší platformy NNTB (Nenech to být) je, že ho naši uživatelé pozitivně vnímají a když něco oznámí, tak mají fajn pocit, že to nenechali být. Od zaměstnavatele zavedení NNTB působí jako signál, že mu záleží na názorech a spokojenosti jeho kolegů, což je v případě whistleblowingu zásadní.“

Platforma NNTB (www.nntb.cz), ať už ta firemní nebo ta proti šikaně, se pomalu rozšiřuje do světa, v tuto chvíli pod názvem FaceUp funguje například v Jihoafrické republice nebo v Mexiku a trojice pracuje na dalším rozšíření. Všude má lokální zastoupení, takže je školami i podniky vnímána spíše jako místní, domácí. I díky tomu například v JAR zvítězila nad konkurenčním americkým řešením. Ani jeden z trojice podnikatelů nepokračuje v dalším studiu, protože kromě další práce pro školy momentálně spustili právě tu platformu NNTB pro podniky, kde se každý krok řeší s odborníky na podvody ve firmách a právníky. Zdá se, že obě varianty čeká velká budoucnost. A to i proto, že podle zmíněné Směrnice EU budou muset mít zřízenu oznamovací linku všechny firmy nad 250 zaměstnanců již od prosince 2021 a o dva roky později pak i firmy nad 50 zaměstnanců. Už během prvních týdnů od spuštění se do NNTB zapojilo několik firem všech velikostí. Od 100 do 4000 zaměstnanců.

Zdroj: https://www.ey.com/cs_cz/ey-podnikatel-roku-ey-enterpreneur-of-the-year/od-sikany-na-skolach-az-k-boji-proti-nepravostem-ve-firmach

Potřebujete poradit, jak efektivně zavést whistleblowingovou platformu? 

faceup whistleblowing

Jak vznikl projekt Nenech to být?

NNTB vzniklo v roce 2017 jako studentský projekt. Už v 17 letech vytvořili spolužáci Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm platformu, pomocí které mohou děti snadno a bezpečně upozornit na šikanu na školách. Do 4 let začalo NNTB používat 1 800 škol.

V roce 2020 se začaly ozývat další organizace s tím, že by platformu uvítaly jako nástroj pro budování bezpečné firemní kultury a whistleblowingV současnosti NNTB využívá více než 2 200 organizací po celém světě. Mezi významné klienty patří například Sportisimo, Pilulka.cz, LOMAX, Zásilkovna, DPD, Zentiva a město Brno.

faceup whistleblowing

David Špunar

5 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU