Whistleblowing schools

5 důvodů, proč je NNTB podle školních metodiků přínosem

Portrét_VS.jpg

Veronika Sikorová

3 min čtení

Šikana, zhoršující se duševní zdraví dětí a další citlivé problémy představují v českých školách závažný a stále rostoucí problém. Školní metodici prevence hledají účinné nástroje, které by jim pomohly tyto problémy řešit. NNTB je inovativní nástroj, který nabízí moderní a snadno použitelné řešení. V tomto článku vám představíme pět klíčových důvodů, proč pomůže vám i vašim žákům. Od anonymního hlášení problémů až po efektivní komunikaci a vykazování – NNTB přináší mnoho výhod, které mohou výrazně zlepšit bezpečnost a pohodu vašich žáků i pracovníků školy.

1. Anonymní a snadné hlášení problémů 

NNTB je online aplikace dostupná v internetovém prohlížeči nebo jako mobilní aplikace přímo v telefonu, která umožňuje žákům anonymně nahlásit citlivé problémy. Díky možnosti nahrávání anonymních hlasových zpráv (hlas nahrávky je automaticky změněn) se děti nemusí obávat psaní nebo osobního setkání. To je klíčové pro ty, kteří se stydí, mají strach, nebo se z jiného důvodu nemohou osobně svěřit doma ani ve škole. S NNTB mají jistotu, že se mohou bez obav ozvat a že dostanou zpětnou vazbu. NNTB nemá za cíl nahradit osobní setkání, ale poskytuje bezpečný prostor pro ty, kteří jej potřebují.

V roce 2021 došlo k meziročnímu nárůstu dětských psychických potíží o 45 %. V roce 2023 zaznamenala Linka bezpečí meziroční nárůst o 33 % u tematiky sebevražd a 54 % u sebepoškozování. Sebevražda je u dětí a mladistvých ve věku 14–25 let druhou nejčastější příčinou úmrtí.
(Zdroj: Linka bezpečí)

2. Efektivní komunikace a koordinace týmu

Pro školní metodiky prevence je NNTB skvělým nástrojem pro komunikaci s dětmi a koordinaci v rámci školního týmu. Administrativní rozhraní umožňuje sdílení podnětů a potřebných informací mezi zainteresovanými pracovníky (metodik prevence, školní psycholog, výchovný poradce), rozdělování úkolů a sledování lhůt. Funkce manuálního přidávání oznámení vám umožní zaznamenat si všechny podněty, které se k vám dostanou prostřednictvím osobních setkání a z jiných zdrojů. To vede k lepšímu porozumění a efektivnějšímu řešení problémů.

3. Bezpečné a participativní prostředí 

NNTB není jen online verze schránky důvěry, ale i nástroj pro zpětnou vazbu a participaci. Žáci mohou sdílet své názory a poskytovat zpětnou vazbu na různé akce a školní aktivity – například také na preventivní programy, jako jsou přednášky a workshopy. To umožňuje školám lépe přizpůsobit své preventivní aktivity aktuálním potřebám vlastních žáků a vytvořit bezpečné a podpůrné prostředí.

4. Ucelený metodický nástroj

NNTB nabízí přehledné grafy a meziroční vykazování dat, což je velmi užitečné pro metodiky prevence i další, kteří se s těmito daty pracují. Analýza dat umožňuje identifikovat nejčastěji řešené problémy a sledovat trendy na škole, což pomáhá při plánování vhodných preventivních programů. Stačí jedno kliknutí a máte k dispozici přehled o všech řešených problémech a tematických oblastech ve vámi zvoleném časovém období. Data je možné také stáhnout a jsou snadno prezentovatelná, což vám usnadní tvorbu výročních zpráv a výkazů pro oblastního metodika.

5. Moderní řešení nejen pro žáky

NNTB představuje moderní řešení, jak se jednoduše a rychle ozvat, komunikovat a zachovat si přitom bezpečí a anonymitu. Jiná alternativa v současnosti není na školách dostupná. Schránky důvěry neumožňují následnou komunikaci a použití e-mailu tak, aby byla zachována anonymita, je pro krizovou situaci příliš komplikované. Navíc díky možnosti více oznamovacích formulářů může být NNTB zaměřeno na různé typy problémů a oblastí a nemusí jej využívat pouze žáci. NNTB běžně slouží také jako plnohodnotný whistleblowingový nástroj pro zaměstnance, který pomáhá splnit povinnost uloženou českým zákonem o whistleblowingu.

Zavedením NNTB na vaší škole získáte účinný nástroj pro prevenci šikany a dalších problémů a přispějete tak k vytvoření bezpečného a podporujícího školního prostředí pro žáky i zaměstnance. Tento moderní nástroj nejen podporuje bezpečnou komunikaci a spolupráci mezi žáky a školou, ale také usnadňuje následnou analýzu a vykazování dat. S NNTB mohou školy efektivně reagovat na potřeby svých žáků a zajistit jim ochranu a podporu, kterou potřebují.

Portrét_VS.jpg

Veronika Sikorová

3 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách – jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 360 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU